Майсторски класове и лекции

Ден 1
28.11.2025

Виното отвъд бутилката: устойчиво производство, преживяване, идентичност

speakers-bawp
Екип на Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП)
БАВП

Възможното бъдеще на сектора, представено чрез дегустация на редки местни сортове от Италия и Испания и международния опит на БАВП по програма Erasmus+

Екип на БАВП ще представи резултати от проектите, по които асоциацията е работила през последните три години. Ще ни запознаят с добри примери от Италия и Испания, от които българският винен сектор може да почерпи ценен опит и идеи. Тук се включват различни устойчиви модели на обучение и изграждане на общности. Вниманието ще се насочи към концепцията за регенеративен туризъм и как се използва регенеративната сила на виното; и как виното влиза в ролята на посланик на района и основен стълб на общностите, които се градят около него - за изкуство, архитектура, образование. Добрите примери ще бъдат илюстрирани с дегустация на редки местни сортове от Италия и Испания.

Ще се дегустират следните вина:
Vigneti Repetto Derthona Quadro Timorasso 2023
Cincinnato Quinto Bellone Lazio IGT 2023
Marco Carpineti Moro 2023
Petites Estones Garnacha Blanca 2023
Adriano Langhe DOC Freisa Lice 2022
Piedefermo Cesanese 2024

16:30 - 18:00
Зала 5

Дефекти във вината – естество и проявления

speaker-hristo-spasov
Проф. Христо Спасов
преподавател в УХТ, Технология на виното и пивото

Ароматът и вкусът са крайният израз на произхода и сортовия характер на виното, а дефектите ги изкривяват. Винаги ли? Сярата може и да мирише на пъкъл, но гумата не винаги е враг на виното – написа преди време Ясен Бориславов в своя статия за меркаптаните. Мокър картон, варено зеле, обор и други миризми свързваме с определени проблеми във виното.
Този експертен майсторски клас е фокусиран върху проявленията на дефектите в цвета, аромата и вкуса на виното, както и върху произхода и причинителите: микроорганизми, процеси, биохимия и влияние на факторите на средата. Ще се обсъдят степента на увреждане в сензорния профил на вината, както и начините за борба с причинителите на дефекти.
Целта е да се научим как да разпознаваме и назоваваме дефектите. Сравняването на вина чрез дегустация е най-ефективното упражнение. Ще се представи комплект аромати, демонстриращи дефекти в различни видове вина.
Майсторският клас е подходящ както за винени професионалисти на всички нива, така и за винолюбители с по-голям опит, които имат изявен интерес към дегустацията на вина и проявяват критично отношение към тяхното качество.

Билетът за майсторския клас Ви дава възможност да посетите и основната зала на изложението в деня на провеждането на майсторския клас.

18:30 - 20:00
Зала 5

Открий сирата от Сакар и нейния тероар

speakers-asen-tsekov
Асен Цеков
винен експерт

През последните 2 десетилетия сира изпъква като един от най-характерните и емблематични винени сортове за Сакар. В този южен край на България сирата намери своето естествено място и изразява тероара с впечатляваща сила, дълбочина и елегантност.

Билетът за майсторския клас Ви дава възможност да посетите и основната зала на изложението в деня на провеждането на майсторския клас.
Заедно с Асен Цеков от Vino Orenda и представители на сдружение Wines of Sakar ще имате възможност да опитате и усетите различните лица на сирата от Сакар, да проследите стилистиката и почерка на шест независими винопроизводители от района, работещи единствено с грозде от собствени лозя. А за да отличим сакарския тероар, ще дегустираме тези вина на сляпо заедно с още три класни вина от сира, но от други региони на България.
Дегустацията ще бъде под формата на игра, в която участниците ще трябва да открият кои от представените вина произхождат от Сакар. Подробна информация за всяко вино ще получите едва след края на сляпата дегустация, а предварително ще знаете само реколта и период на отлежаване.
Чрез този интерактивен формат ще потърсим отговор на въпросите:
👉 Какво прави сирата от Сакар различна?
👉 Кои са отличителните черти на сaкарския тероар?
👉 И още – има ли потенциал да конкурира международни представители на сорта от Новия и Стария винен свят.
Предизвикваме ви – дегустирайте, открийте, спечелете!

Познайте и шестте вина от Сакар и спечелете атрактивни винени награди!

Ден 2
29.11.2025

Виното срещу алгоритъма: как дигиталният маркетинг прави винарните видими

speakers-maria-milko-chalievi-2
Мария Чалиева и Милко Стоянов
маркетинг специалист

Във винения свят всички разбират от вино, но малцина умеят да го разказват.
Не е нужно да имаш огромен бюджет, за да бъдеш забелязан. Нужно е да имаш история. И да я разкажеш по правилния начин.
Рекламната агенция Fresh Cut помага на избите да получат вниманието, което заслужават.
На лекцията за дигиталния маркетинг и виното ще научите:
• Как избите могат да изградят силно дигитално присъствие, без да харчат цяло състояние;
• Как да превърнат Instagram, Facebook и Google в реални продажби, а не просто в лайкове;
• Как да говорят така, че алгоритъмът да ги хареса, но и хората зад екраните да ги чуят.

Билетът за майсторския клас Ви дава възможност да посетите и основната зала на изложението в деня на провеждането на майсторския клас.

13:15 - 14:45
Зала 5

Белите вина на българския Североизток: чисти по душа, елегантни по природа

speakers-aneliya-hristakieva
Анелия Христакиева
енолог

Този майсторски клас има за цел не само да представи някои от най-интересните и качествени бели вина от Североизточна България, а да предаде усещане за стил, за тероар и характер. Анелия Христакиева – утвърден и талантлив енолог, ще се стреми да покаже баланса между традиция и модерност в Североизтока, който наистина е царството на белите български вина.

Билетът за майсторския клас Ви дава възможност да посетите и основната зала на изложението в деня на провеждането на майсторския клас.
Кои вина ще дегустираме:
Odessos Dimyat Single Vineyard 2024
deVina Dimyat 2023
Clos Bibliotheque Dimyat 2023
Staro Oryahovo Epic Tamyanka 2024
Salla Estate Vrachanski Misket 2024
Chateau Boshnakov Sauvignon Blanc 2024
Salla Estate Chardonnay Barrel Aged 2023
Salla Estate Riesling 2016

15:30 - 17:00
Зала 5

Гърция с духа и вкуса на нейните автентични вина от местни сортове

speakers-nikos-karatzas
Никос Карацас
Oenops Wines

Има професионалисти като Никос Карацас, родени да запалят у всекиго страст към истинското и автентично вино, носещо безмерно удоволствие!
Майсторският клас е посветен на историята, потенциала, характера и стила на местните сортове от съседна Гърция. Заедно с Никос ще дегустираме и опознаем ксиномавро, малагузя, видиано, асиртико и още автентични гръцки сортове – включително и една специална изненада. Глътките първокласни вина от различни производители и тероари, представени от Никос Карацас, ще ни отведат в Гърция с нейното модерно и устойчиво винарско изкуство.

17:45 - 19:15
Зала 5

Сиро Паченти: Емоционалните вина на Монталчино

speakers-cristian-maddalena-2
Д-р Кристиян Мадалена
търговски директор на Сиро Паченти

Вината на Сиро Паченти се отличават с:
Прецизност – всичко се прави в точния момент; съвместно с Ив Глоар от университета в Бордо, Джанкарло Паченти работи върху фенолната зрялост на санджовезето.
Елегантност – Джанкарло Паченти знае как да овладее мощта, да я усмири и одухотвори.
Индивидуалност – Ако искате да опитате вълнуващо вино, опитайте Сиро Паченти – това са думи на Антонио Галони, един от най-уважаваните винени експерти на Италия.
Няколко поредни години различни вина на Сиро Паченти са включвани в 100-те най-добри на Италия. Няколко реколти на Брунело ди Монталчино Vecchie Vigne и Премиум Брунело PS получават внушителните 100 точки от различни винени критици.
Заедно с Д-р Кристиян Мадалена ще дегустирате пет от емоционалните вина на Сиро Паченти, включително три реколти от звездното Vecchie Vigne.
Ще се дегустират:
Rosso di Montalcino DOC 2022
Brunello di Montalcino DOCG Pelagrilli 2019
Brunello di Montalcino DOCG Vecchie Vigne 2018
Brunello di Montalcino DOCG Vecchie Vigne 2017
Brunello di Montalcino DOCG Vecchie Vigne 2016

Ден 3
30.11.2025
11:30 - 13:00
Зала 5

Кафето, което ни среща и разделя

speaker-yordan-dabov
Йордан Дъбов
барист, собственик на Dabov Specialty Coffee

В своята сутрешна лекция на DiVino.Taste известният кафетърсач и майстор на специалните кафета Йордан Дъбов ще ни увлече в историята на напитката кафе - от откриването му, през първите кафенета в Рим, Триест и Виена, до навлизането му в българската култура. Ще направи и един интересен паралел между кафето и виното, като открои сходствата и различията при двете велики напитки. И още, ще научим как през последното десетилетие се е променило и продължава да се променя възприемането на кафето и вкуса за кафе. Накрая ни очаква и кратка дегустация.

13:30 - 15:00
Зала 5

Полша – възходът на модерното винопроизводство

speaker-izabela-kaminska
Изабела Каминска
винен журналист

Този майсторски клас ще изследва динамичния свят на полското вино – един от най-вълнуващите нововъзникващи региони в Европа. Класът ще се фокусира върху енергичния растеж на страната, най-новите тенденции, които оформят нейната винена сцена, и иновативните начини, по които сортовете грозде се адаптират към уникалните климатични условия на Полша. Ще разгледа и съвременните техники за винопроизводство и свежите маркетингови подходи, които помагат на полските производители да изградят своята идентичност и да се свържат с местните потребители.
Ще се дегустират 7 вина, които със своето стилово разнообразие и качество са представителни за съвременното полско производство.
Janton Sparkling Rosé Dom Janton n.v.
Kojder Souvignier Gris 2023
Turnau Solaris 2024
Kosmos Wenus Qvevri Gewurztraminer 2024
Moderna Pinot Noir 2023
Kamil Barczentewicz Dobre Modre Blaufränkisch 2022

16:00 - 17:30
Зала 5

Атлантическа Португалия: меката на натуралното вино

speakers-yana-petkova
Яна Петкова
винен експерт

През последните години Португалия се утвърди като сериозен участник на сцената на натуралното вино. Отличен тероар, местни сортове, стари лозя и пълна отдаденост към природата – всичко това превръща страната в рог на виненото изобилие. Особено ярка е звездата на Лисабон, който дава името си на един от най-вълнуващите винени региони в Португалия.
Класът ще покаже в дълбочина разнообразието на местните сортове от Атлантическото крайбрежие и, представяйки уважавани имена от световното вино, ще има за цел не само добро запознанство с този регион, но и навлизане в идеята за биодинамиката.

Ще се дегустират:
Serradinha Touriga Nacional Rosé Sparkling 2022
Montalto Pim Pam Pum Curtimenta Fernao Pires 2022
COZs vp-Vital 2023
Serradinha Arinto e Fernão Pires
Serra Oca Moscatel Graúdo 2022
COZs Pop red 2023
Serradinha Castelão