PROGRAM

Coming soon

 
You can see the short program of the master classes here

For the detailed program go through the tabs below

11 ноември 2022

14.00 - 16.00
Изложение - дегустация само за професионалисти и медии | Exhibition - for professionals and media only

Изложение - дегустация само за професионалисти и медии | Exhibition - for professionals and media only

DiVino.Taste

В посочените часове достъп до изложението ще имат единствено професионалисти и медии

Only professionals and the media will have access to the exhibition during the specified hours

16.00 - 21.00
Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

DiVino.Taste

Изложението е отворено за всички посетители и любители на виното

The exhibition is open to all visitors and wine lovers

bye-ticket-button

11:00 - 20:00
Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

DiVino.Taste

Изложението е отворено за всички посетители и любители на виното

The exhibition is open to all visitors and wine lovers

bye-ticket-button

12:00 - 14:00
Братанов: Истории във вино – от скритите богатства на избата | Bratanov: Stories in Wine – from the Hidden Treasures of the Cellar

Братанов: Истории във вино – от скритите богатства на избата | Bratanov: Stories in Wine – from the Hidden Treasures of the Cellar

Екипът на Винарна Братанов | Bratanov Winery Team

Специална дегустация | Special Walk-in Tasting

bye-ticket-button

15 години във винопроизводството са малко, ако погледнем от перспективата на френските шата и техните вековни традиции. Но когато си започнал от нула и пишеш върху бял лист новата винена история, 15 години се равняват почти на век. Пътят на една млада изба минава през много експерименти, грешки, търсене на най-добрия прочит на тероара, но най-вече – търпение и смирение.

Винарна Братанов грижливо са съхранили най-впечатляващите си вина от първата 2010 реколта досега и за първи път ще представят на винената публика своите скрити богатства. Вина-експерименти, вина-изненади, дори вина-грешки, но най-вече вина-история!

Екипът на винарната ще отвори за вас над 25 енотечни бутилки от сериите
3-Blend, Private Reserve, Single Barrel, South Sakar Selection и Single Vineyard – ще се върнем назад във времето до реколта 2011.

Вината ще бъдат обособени на няколко дегустационни станции и ще може да опитате вертикални реколти, последни бутилки и някои забравени вина. Ограничени количества ще може да закупите на място или да заявите доставка до адрес.

Кои точно ще бъдат вината – ще запазим в тайна. Елате и прочете винената история на Братанов!

Цена до 26 ноември: 70 лв.
Цена след 26 ноември: 90 лв.

---------------------------------------------------

15 years in the wine industry are few if we look from the perspective of French châteaux and their centuries-old traditions. But when you've started from scratch and are writing the new wine history on a white page, 15 years equals almost a century. The path of a young winery passes through many experiments, mistakes, and the search for the best reading of the terroir, but above all, patience and humility.

Bratanov Winery has carefully preserved their most impressive wines from the first 2010 vintage to date and will present their hidden treasures to the wine public for the first time. Wines-experiments, wines-surprises, even wines-mistakes, but most of all wines-history!

The Winery team will open over 25 single bottles from the series 3-Blend, Private Reserve, Single Barrel, South Sakar Selection, and Single Vineyard. We will go back to the vintage 2011.

The wines will be separated into several tasting stations and you'll be able to taste vertical vintages, recent bottlings, and some forgotten wines. Limited quantities will be available to purchase on-site or request delivery to an address.

We'll keep it a secret which wines will be available exactly. Come and read Bratanov's wine story!

Price until 26 November incl.: 70 BGN
Price after 26 November: 90 BGN

bye-ticket-button

14:30 - 16:00
Успешни истории от Бордо – тенденции в най-известния и класически винен регион | Successful Stories from Bordeaux – trends in the most famous & classic wine region

Успешни истории от Бордо – тенденции в най-известния и класически винен регион | Successful Stories from Bordeaux – trends in the most famous & classic wine region

Кармен Жерарди | Carmen Gerardi

Майсторки клас | Master class

bye-ticket-button

Един майсторски клас, най-подходящ за винени професионалисти. Ще се обсъди кризата, в която се намира Бордо от няколко години и какви са стратегиите за оцеляване, които изглежда вършат работа. Няма да се представят изключително успешните и силно рекламирани вина гран крю от Медок и Сен Емилийон, а по-скоро средни и премиумни шата, намерили печеливши решения в този силно конкурентен регион.

Фокусът ще падне върху 3 успешни винени истории от Бордо, с три различни тероара, различни подходи и стратегии във винопроизводството. Всички те обаче, са фокусирани върху минимална намеса в производството, върху биологични или биодинамични и тероарни вина.

Ще бъдат представени Chateau Beynat, Chateau Couhins, Domaine de l'A. Вината им имат много високи оценки от Suckling, Parker, Decanter, твърде интересни са техниките за винификация, както и тероарите, от които произхождат.

Ще опитаме 6 вина – по две от всяка винарна:
Château Beynat Ch'nin by Beynat
Château Beynat ABRACADABRA by Beynat
Chateau Couhins бяло вино
Chateau Couhins червено вино
Domaine de l'A, Côtes de Castillon – две реколти

Цена до 26 ноември: 80 лв.
Цена след 26 ноември: 100 лв.

Майсторският клас е на английски език със симултанен превод на български.

---------------------------------------------------

A masterclass best suited for wine professionals. We will discuss the crisis Bordeaux has been in for several years and what strategies seem to work in order to survive. The extremely successful and highly marketed Grand Cru wines from Medoc and St Emilion will not be presented, but rather medium and premium châteaux that have found winning solutions in this highly competitive region.

The focus will fall on 3 successful stories from Bordeaux, with three different terroirs, different approaches, and strategies in winemaking. All of them, however, focused on low-intervention, organic or biodynamic, and terroir wines. Chateau Beynat, Chateau Couhins, Domaine de l'A will be presented. Their wines have very high scores from Suckling, Parker, and Decanter, the vinification techniques are quite interesting as well as the terroirs they come from.

We will taste 6 wines – two from each winery:
Château Beynat Ch'nin by Beynat
Château Beynat ABRACADABRA by Beynat
Chateau Couhins white
Chateau Couhins red
Domaine de l'A, Côtes de Castillon – two vintages

Price until 26 November incl.: 80 BGN
Price after 26 November: 100 BGN

The Master Class is held in English with simultaneous translation into Bulgarian.

bye-ticket-button

17:00 - 18:30
Мелнишки превъплъщения през погледа на един италиански енолог и агроном | Melnik Reincarnations through the Eyes of an Italian Oenologist and Agronomist

Мелнишки превъплъщения през погледа на един италиански енолог и агроном | Melnik Reincarnations through the Eyes of an Italian Oenologist and Agronomist

Федерико Ричи | Federico Ricci

Майсторки клас | Master class

bye-ticket-button

Италианският агроном и уайнмейкър Федерико Ричи, добре познаващ Долината на Струма, ще ни сподели вижданията си за тероара в региона, за широката мелнишка лоза и нейното семейство, както и за подходите, които най-успешно отговарят на местните дадености.

Мелник има невероятен потенциaл, уникален почерк и това трябва да се показва из цяла Европа, вярва Федерико Ричи.

Ще дегустираме няколко вина на различни производители, които показват разнообразните „лица“ на Мелник.

Вина, които ще се дегустират:  TBA 

Цена до 26 ноември: 80 лв.
Цена след 26 ноември: 100 лв.

Майсторският клас е на английски език със симултанен превод на български.

---------------------------------------------------

An Italian agronomist and winemaker, well acquainted with the Struma Valley, will share with us his views on the terroir of the region, on the Broad Melnik Vine and its family, and on the approaches that best suit the local conditions.

Melnik has incredible potential, a unique character, and this should be shown all over Europe, believes Federico Ricci.

We will be tasting several wines from different producers that show well the diverse "faces" of Melnik.

Wines to be tasted: TBA

Price until 26 November incl.: 80 BGN
Price after 26 November: 100 BGN

The Master Class is held in English with simultaneous translation into Bulgarian.

bye-ticket-button

11:00 - 19:00
Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

DiVino.Taste

Изложението е отворено за всички посетители и любители на виното

The exhibition is open to all visitors and wine lovers

bye-ticket-button

12:00 - 13:30
Оз Кларк – актьорът, виненият автор, дегустаторът… | Oz Clarke – Actor, Wine Writer, Taster…

Оз Кларк – актьорът, виненият автор, дегустаторът… | Oz Clarke – Actor, Wine Writer, Taster…

Оз Кларк | Oz Clarke

Лекция | Talk

bye-ticket-button

Предстои ни вдъхновяваща среща с Оз Кларк, на която ще чуем личната му история – житейската, актьорската и, разбира се, винената. Оз е от онези личности, с които си заслужава да се запознаеш и да чуеш на живо…

Цена до 26 ноември: 100 лв.
Цена след 26 ноември: 120 лв.


Майсторският клас е на английски език със симултанен превод на български.

------------

We’re going to have an inspiring meeting with Oz Clark, where he will tell us his personal story – in life, as an actor, and, of course, with wine. Oz is one of those personalities worth meeting and hearing live...

Price until 26 November incl.: 100 BGN
Price after 26 November: 120 BGN

The Master Class is held in English with simultaneous translation into Bulgarian.
bye-ticket-button

14:30 - 16:00
Преоткритите български сирена | Rediscovered Bulgarian Cheeses

Преоткритите български сирена | Rediscovered Bulgarian Cheeses

Цветан Димитров | Tsvetan Dimitrov

Майсторски клас | Masterclass

bye-ticket-button

На майсторския клас ще имате неповторимата възможност да опитате и опознаете преоткрити и възродени български сирена. За да повдигне завесата към едно неподозирано до неотдавна богатство в сиренарските ни традиции, Цветан Димитров ще разкаже любопитни истории за сирената и за своите целенасочени усилия да открива, описва и възражда български сирена с традиционен и отличим характер из цялата ни страна.

Ще се дегустират:
Сирене в стомна – едно от първите описани сирена в литературата в края на ХIХ век. Напълно изчезнало след 1990 г. и възстановено през 2022 г. от Цветан Димитров и Марин Лесев.
Зелено сирене от Черни Вит на 150 дни
Зелено сирене от Черни Вит на 500 дни
Зелено сирене от Черни Вит с шафран на 180 дни
Зелено сирене от Черни Вит с различни видове черен пипер
Сирене Родопи от краве мляко на 3 години – Прави се по стара технология с подово осоляване. Дълговечно и силно на вкус. Родопчани му казвали мъжко сирене заради пиперливия вкус и аромат.

Сирената ще бъдат съчетани подходящо с вина от български местни сортове, представени от Българската асоциация на винените професионалисти в лицето на Цветелина Стоянова и Живко Енчев.

Цена до 26 ноември: 70 лв.
Цена след 26 ноември: 90 лв.

------------

At this Master Class, you will have the unique opportunity to taste rediscovered and revived Bulgarian cheeses, which lift the veil to an unsuspected, until recent, richness in Bulgarian cheesemaking traditions. Tsvetan Dimitrov will tell curious stories about the cheeses and his dedicated efforts to discover, describe, and revive Bulgarian cheeses of traditional and distinctive character throughout the country.

The Master Class will feature tastings of:

Cheese in a Pitcher – It is one of the first cheeses described in literature in the late 1800s. Completely disappeared after 1990 and was restored in 2022 by Tsvetan Dimitrov and Marin Lessev.

Cherni Vit Green Cheese 150 days old
Cherni Vit Green Cheese 500 days old
Cherni Vit Green Cheese with saffron 180 days old
Cherni Vit Green Cheese with different types of black pepper

Rhodope Cheese from cow's milk, 3 years old – Made by old technology with floor salting. Long-lived and strong in taste. Rhodope people used to call it Men's Cheese because of its peppery taste and aroma.

The cheeses will be appropriately paired with wines of Bulgarian local varieties, presented by Tsvetelina Stoyanova and Jivko Enchev, representatives of the Bulgarian Association of Wine Professionals.

Price until 26 November incl.: 70 BGN
Price after 26 November: 90 BGN

bye-ticket-button

17:00 - 18:30
Тайните винени съкровища на Италия | The Secret Wine Treasures of Italy

Тайните винени съкровища на Италия | The Secret Wine Treasures of Italy

Иво Върбанов | Ivo Varbanov

Майсторски клас | Masterclass

bye-ticket-button

Ще ви отведем на пътешествие сред неподражаеми и изключителни вина, които представят по-малко известни, но забележителни винени региони и сортове грозде от Италия. Майсторският клас е ценна възможност за запознанство отблизо с някои от най-недооценените, но завладяващи италиански вина. От живите бели вина на север до структурираните червени на юг, селекцията разкрива някои от най-добре пазените тайни на италианското винопроизводство. Всяко вино разказва историята на своя регион, тероар и винар, предлагайки дегустационно преживяване, което дава едновременно познание и наслада.

Майсторският клас е подходящ както за винени професионалисти, така и за ценители.

Ще се дегустират общо 8 забележителни вина:

Бели:
Cornarea Roero Arneis En Ritard, Пиемонт
Walter Massa Timorasso, Пиемонт
BioVio Pigato Bon in Da Bon, Лигурия
Tre Monti Vitalba Albana di Romagna, Емилия Романя

Червени:
Abtei Muri Lagrein, Алто Адидже
Montelio Oltrepò Pavese Riserva Solarolo, Ломбардия
Moroder Dorico Rosso Conero Riserva, Марке
Palari Faro, Сицилия

Цена до 26 ноември: 80 лв.
Цена след 26 ноември: 100 лв.

------------------------------

We will take you on a journey through inimitable and exceptional wines that showcase lesser-known but remarkable wine regions and grape varieties of Italy. The Master Class is a valuable opportunity to get up close and personal with some of Italy's most underrated but fascinating wines. From the vibrant whites of the north to the structured reds of the south, the selection reveals some of the best-kept secrets of Italian winemaking. Each wine tells the story of its region, terroir, and winemaker, offering a tasting experience that provides both knowledge and delight.

The master class is suitable for wine professionals and connoisseurs alike.

A total of 8 remarkable wines will be tasted:

Whites:
Cornarea Roero Arneis En Ritard, Piedmont
Walter Massa Timorasso, Piedmont
BioVio Pigato Bon in Da Bon, Liguria
Tre Monti Vitalba Albana di Romagna, Emilia Romagna


Reds:
Abtei Muri Lagrein, Alto Adige
Montelio Oltrepò Pavese Riserva Solarolo, Lombardy
Moroder Dorico Rosso Conero Riserva, Marche
Palari Faro, Sicily

Price until 26 November incl.: 80 BGN
Price after 26 November: 100 BGN

bye-ticket-button

13 ноември 2022

11:00 - 19:00
Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

DiVino.Taste

Изложение - дегустация за всички посетители | Exhibition - for all visitors

Изложението е отворено за всички посетители и любители на виното

The exhibition is open to all visitors and wine lovers

bye-ticket-button

12:00 - 13:30
Оз Кларк – актьорът, виненият автор, дегустаторът… | Oz Clarke – Actor, Wine Writer, Taster…

Оз Кларк | Oz Clarke

Оз Кларк – актьорът, виненият автор, дегустаторът… | Oz Clarke – Actor, Wine Writer, Taster…

Лекция | Talk

bye-ticket-button

Предстои ни вдъхновяваща среща с Оз Кларк, на която ще чуем личната му история – житейската, актьорската и, разбира се, винената. Оз е от онези личности, с които си заслужава да се запознаеш и да чуеш на живо…

Цена до 26 ноември: 100 лв.
Цена след 26 ноември: 120 лв.


Майсторският клас е на английски език със симултанен превод на български.

------------

We’re going to have an inspiring meeting with Oz Clark, where he will tell us his personal story – in life, as an actor, and, of course, with wine. Oz is one of those personalities worth meeting and hearing live...

Price until 26 November incl.: 100 BGN
Price after 26 November: 120 BGN

The Master Class is held in English with simultaneous translation into Bulgarian.
bye-ticket-button

14:30 - 16:00
Преоткритите български сирена | Rediscovered Bulgarian Cheeses

Цветан Димитров | Tsvetan Dimitrov

Преоткритите български сирена | Rediscovered Bulgarian Cheeses

Майсторски клас | Masterclass

bye-ticket-button

На майсторския клас ще имате неповторимата възможност да опитате и опознаете преоткрити и възродени български сирена. За да повдигне завесата към едно неподозирано до неотдавна богатство в сиренарските ни традиции, Цветан Димитров ще разкаже любопитни истории за сирената и за своите целенасочени усилия да открива, описва и възражда български сирена с традиционен и отличим характер из цялата ни страна.

Ще се дегустират:
Сирене в стомна – едно от първите описани сирена в литературата в края на ХIХ век. Напълно изчезнало след 1990 г. и възстановено през 2022 г. от Цветан Димитров и Марин Лесев.
Зелено сирене от Черни Вит на 150 дни
Зелено сирене от Черни Вит на 500 дни
Зелено сирене от Черни Вит с шафран на 180 дни
Зелено сирене от Черни Вит с различни видове черен пипер
Сирене Родопи от краве мляко на 3 години – Прави се по стара технология с подово осоляване. Дълговечно и силно на вкус. Родопчани му казвали мъжко сирене заради пиперливия вкус и аромат.

Сирената ще бъдат съчетани подходящо с вина от български местни сортове, представени от Българската асоциация на винените професионалисти в лицето на Цветелина Стоянова и Живко Енчев.

Цена до 26 ноември: 70 лв.
Цена след 26 ноември: 90 лв.

------------

At this Master Class, you will have the unique opportunity to taste rediscovered and revived Bulgarian cheeses, which lift the veil to an unsuspected, until recent, richness in Bulgarian cheesemaking traditions. Tsvetan Dimitrov will tell curious stories about the cheeses and his dedicated efforts to discover, describe, and revive Bulgarian cheeses of traditional and distinctive character throughout the country.

The Master Class will feature tastings of:

Cheese in a Pitcher – It is one of the first cheeses described in literature in the late 1800s. Completely disappeared after 1990 and was restored in 2022 by Tsvetan Dimitrov and Marin Lessev.

Cherni Vit Green Cheese 150 days old
Cherni Vit Green Cheese 500 days old
Cherni Vit Green Cheese with saffron 180 days old
Cherni Vit Green Cheese with different types of black pepper

Rhodope Cheese from cow's milk, 3 years old – Made by old technology with floor salting. Long-lived and strong in taste. Rhodope people used to call it Men's Cheese because of its peppery taste and aroma.

The cheeses will be appropriately paired with wines of Bulgarian local varieties, presented by Tsvetelina Stoyanova and Jivko Enchev, representatives of the Bulgarian Association of Wine Professionals.

Price until 26 November incl.: 70 BGN
Price after 26 November: 90 BGN

bye-ticket-button

17:00 - 18:30
Тайните винени съкровища на Италия | The Secret Wine Treasures of Italy

Иво Върбанов | Ivo Varbanov

Тайните винени съкровища на Италия | The Secret Wine Treasures of Italy

Майсторски клас | Masterclass

bye-ticket-button

Ще ви отведем на пътешествие сред неподражаеми и изключителни вина, които представят по-малко известни, но забележителни винени региони и сортове грозде от Италия. Майсторският клас е ценна възможност за запознанство отблизо с някои от най-недооценените, но завладяващи италиански вина. От живите бели вина на север до структурираните червени на юг, селекцията разкрива някои от най-добре пазените тайни на италианското винопроизводство. Всяко вино разказва историята на своя регион, тероар и винар, предлагайки дегустационно преживяване, което дава едновременно познание и наслада.

Майсторският клас е подходящ както за винени професионалисти, така и за ценители.

Ще се дегустират общо 8 забележителни вина:

Бели:
Cornarea Roero Arneis En Ritard, Пиемонт
Walter Massa Timorasso, Пиемонт
BioVio Pigato Bon in Da Bon, Лигурия
Tre Monti Vitalba Albana di Romagna, Емилия Романя

Червени:
Abtei Muri Lagrein, Алто Адидже
Montelio Oltrepò Pavese Riserva Solarolo, Ломбардия
Moroder Dorico Rosso Conero Riserva, Марке
Palari Faro, Сицилия

Цена до 26 ноември: 80 лв.
Цена след 26 ноември: 100 лв.

------------------------------

We will take you on a journey through inimitable and exceptional wines that showcase lesser-known but remarkable wine regions and grape varieties of Italy. The Master Class is a valuable opportunity to get up close and personal with some of Italy's most underrated but fascinating wines. From the vibrant whites of the north to the structured reds of the south, the selection reveals some of the best-kept secrets of Italian winemaking. Each wine tells the story of its region, terroir, and winemaker, offering a tasting experience that provides both knowledge and delight.

The master class is suitable for wine professionals and connoisseurs alike.

A total of 8 remarkable wines will be tasted:

Whites:
Cornarea Roero Arneis En Ritard, Piedmont
Walter Massa Timorasso, Piedmont
BioVio Pigato Bon in Da Bon, Liguria
Tre Monti Vitalba Albana di Romagna, Emilia Romagna


Reds:
Abtei Muri Lagrein, Alto Adige
Montelio Oltrepò Pavese Riserva Solarolo, Lombardy
Moroder Dorico Rosso Conero Riserva, Marche
Palari Faro, Sicily

Price until 26 November incl.: 80 BGN
Price after 26 November: 100 BGN

bye-ticket-button

HURRY UP! Buy your ticket

Sponsors

Partners

Technical partners

Media partners