
Цветан Димитров | Tsvetan Dimitrov
Цветан Димитров е познат с усилията му да се проучат традиционните български сирена. Успял е да опише над 45 сирена и да възстанови някои от тях. Създал е мрежа от хора, които проучват и описват в отделни области на страната. Едно от най-големите му постижения е активизиране на общности, които продължават да правят сирена по традиционен начин.
Вдъхновява го зеленото сирене от Черни Вит, което той успява да превърне в разпознаваем продукт. През последните 10 години вдъхновява млади таланти в кулинарията за представяне на традиционните ни сирена в различни родни и международни състезания. Преди 4 години Димитров става инициатор и един от организаторите на Празник на домашните сирена – форум за популяризиране на домашните сирена, научните изследвания в областта на сиренарството и устойчивото развитие на регионите.
------------------------
Tsvetan Dimitrov is known for his efforts to study traditional Bulgarian cheeses. He has managed to describe more than 45 cheeses and restore some of them. He has created a network of people who research and describe cheeses in different areas of the country. One of his greatest achievements has been to activate communities that continue to make cheese in the traditional way.
He was inspired by the Cherni Vit Green Cheese, which he managed to turn into a recognizable product. Over the last 10 years, he has inspired young culinary talents to present our traditional cheeses in various national and international competitions. Four years ago Tsvetan became the initiator and one of the organizers of the Homemade Cheeses Festival – a forum for the promotion of homemade cheeses, research in the field of cheesemaking, and sustainable development of the regions.
Неделя | Sunday 1 Декември | December
Преоткритите български сирена | Rediscovered Bulgarian Cheeses
На майсторския клас ще имате неповторимата възможност да опитате и опознаете преоткрити и възродени български сирена. За да повдигне завесата към едно неподозирано до неотдавна богатство в сиренарските ни традиции, Цветан Димитров ще разкаже любопитни истории за сирената и за своите целенасочени усилия да открива, описва и възражда български сирена с традиционен и отличим характер из цялата ни страна.
Ще се дегустират:
Сирене в стомна – едно от първите описани сирена в литературата в края на ХIХ век. Напълно изчезнало след 1990 г. и възстановено през 2022 г. от Цветан Димитров и Марин Лесев.
Зелено сирене от Черни Вит на 150 дни
Зелено сирене от Черни Вит на 500 дни
Зелено сирене от Черни Вит с шафран на 180 дни
Зелено сирене от Черни Вит с различни видове черен пипер
Сирене Родопи от краве мляко на 3 години – Прави се по стара технология с подово осоляване. Дълговечно и силно на вкус. Родопчани му казвали мъжко сирене заради пиперливия вкус и аромат.
Сирената ще бъдат съчетани подходящо с вина от български местни сортове, представени от Българската асоциация на винените професионалисти в лицето на Цветелина Стоянова и Живко Енчев.
Цена до 26 ноември: 70 лв.
Цена след 26 ноември: 90 лв.
At this Master Class, you will have the unique opportunity to taste rediscovered and revived Bulgarian cheeses, which lift the veil to an unsuspected, until recent, richness in Bulgarian cheesemaking traditions. Tsvetan Dimitrov will tell curious stories about the cheeses and his dedicated efforts to discover, describe, and revive Bulgarian cheeses of traditional and distinctive character throughout the country.
The Master Class will feature tastings of:
Cheese in a Pitcher – It is one of the first cheeses described in literature in the late 1800s. Completely disappeared after 1990 and was restored in 2022 by Tsvetan Dimitrov and Marin Lessev.
Cherni Vit Green Cheese 150 days old
Cherni Vit Green Cheese 500 days old
Cherni Vit Green Cheese with saffron 180 days old
Cherni Vit Green Cheese with different types of black pepper
Rhodope Cheese from cow's milk, 3 years old – Made by old technology with floor salting. Long-lived and strong in taste. Rhodope people used to call it Men's Cheese because of its peppery taste and aroma.
The cheeses will be appropriately paired with wines of Bulgarian local varieties, presented by Tsvetelina Stoyanova and Jivko Enchev, representatives of the Bulgarian Association of Wine Professionals.
Price until 26 November incl.: 70 BGN
Price after 26 November: 90 BGN