
Кармен Жерарди | Carmen Gerardi
От 15 години виненият експерт Кармен Жерарди живее и работи между Бордо и Букурещ. Преди 10 години се влюбва във винарството в Бордо. Виното я вдъхновява, защото е съчетание на прецизност и креативност, на традиции и иновации, на културно разнообразие, но и национална идентичност. Работи по проекти, включващи бизнес, търговска и техническа подкрепа за винопроизводителите. През последните 5 години разработва център за обучение и технически ресурси за професионалисти в областта на виното от Румъния, България и други източноевропейски страни, които желаят да бъдат в крак с динамиката на тази предизвикателна индустрия.
А тъй като прекарва немалка част от времето си в Бордо, познава добре апелациите там (особено Медок, Сен Емилийон и сателитите, Песак Леонян), както и някои успешни истории от Бордо, които могат да бъдат вдъхновение за други професионалисти в областта на виното.
------------------------------
Carmen Gerardi is a wine expert, who has lived and worked for 15 years between Bordeaux and Bucharest. She fell in love with the wine field in Bordeaux 10 years ago. Wine inspires her because it is a blend of precision and creativity, tradition and innovation, cultural diversity, but also national identity. Her projects involved business, commercial, and technical support for wine producers. For the past 5 years, she has been developing a hub of training and technical resources for wine professionals from Romania, Bulgaria, and other East European countries who wish to be up-to-date with the dynamics of this challenging industry.
Since she has spent much time in Bordeaux, she knows in depth the appellation areas (especially Medoc, St Emilion & satellites, Pessac Leognan) and she also knows quite well some success stories from Bordeaux that can be an inspiration for other wine professionals.
Събота | Saturday 30 Ноември | November
Успешни истории от Бордо – тенденции в най-известния и класически винен регион | Successful Stories from Bordeaux – trends in the most famous & classic wine region
Един майсторски клас, най-подходящ за винени професионалисти. Ще се обсъди кризата, в която се намира Бордо от няколко години и какви са стратегиите за оцеляване, които изглежда вършат работа. Няма да се представят изключително успешните и силно рекламирани вина гран крю от Медок и Сен Емилийон, а по-скоро средни и премиумни шата, намерили печеливши решения в този силно конкурентен регион.
Фокусът ще падне върху 3 успешни винени истории от Бордо, с три различни тероара, различни подходи и стратегии във винопроизводството. Всички те обаче, са фокусирани върху минимална намеса в производството, върху биологични или биодинамични и тероарни вина.
Ще бъдат представени Chateau Beynat, Chateau Couhins, Domaine de l'A. Вината им имат много високи оценки от Suckling, Parker, Decanter, твърде интересни са техниките за винификация, както и тероарите, от които произхождат.
Ще опитаме 6 вина – по две от всяка винарна:
Château Beynat Ch'nin by Beynat
Château Beynat ABRACADABRA by Beynat
Chateau Couhins бяло вино
Chateau Couhins червено вино
Domaine de l'A, Côtes de Castillon – две реколти
Цена до 26 ноември: 80 лв.
Цена след 26 ноември: 100 лв.
Майсторският клас е на английски език със симултанен превод на български.
---------------------------------------------------
A masterclass best suited for wine professionals. We will discuss the crisis Bordeaux has been in for several years and what strategies seem to work in order to survive. The extremely successful and highly marketed Grand Cru wines from Medoc and St Emilion will not be presented, but rather medium and premium châteaux that have found winning solutions in this highly competitive region.
The focus will fall on 3 successful stories from Bordeaux, with three different terroirs, different approaches, and strategies in winemaking. All of them, however, focused on low-intervention, organic or biodynamic, and terroir wines. Chateau Beynat, Chateau Couhins, Domaine de l'A will be presented. Their wines have very high scores from Suckling, Parker, and Decanter, the vinification techniques are quite interesting as well as the terroirs they come from.
We will taste 6 wines – two from each winery:
Château Beynat Ch'nin by Beynat
Château Beynat ABRACADABRA by Beynat
Chateau Couhins white
Chateau Couhins red
Domaine de l'A, Côtes de Castillon – two vintages
Price until 26 November incl.: 80 BGN
Price after 26 November: 100 BGN
The Master Class is held in English with simultaneous translation into Bulgarian.