01 – 03 December 2023
DIVINO TASTE
Bulgarian
Wine Forum
2023
DiVino.Taste has proven to be the most successful format to promote quality Bulgarian wines and wine industry.
1DiVino.Taste is the place for a meeting of the wine community of Bulgaria with leading world experts.
3DiVino.Taste offers an opportunity for communication and direct contact between Bulgarian winemakers and restaurateurs, distributors, and end customers on the other.
2DiVino.Taste is a place where you will taste nearly 500 of the best quality Bulgarian wines.
4when
1 December, Friday
from 14:00 to 16:00 – for professionals and media only
from 16:00 to 21:00 – for all visitors
2 December, Saturday
from 11:00 to 20:00 – for all visitors
3 December, Sunday
from 11:00 to 19:00 – for all visitors
сертифициран дегустатор на зехтин | certified taster of olive oil
Костас Лирис, един от най-големите експерти по зехтина в света, е агроном и сертифициран дегустатор. В продължение на почти десетилетие той е съдия и председател на дегустационен панел в най-престижните световни конкурси за екстра върджин зехтин (EVOO) – NYIOOC в Ню Йорк, JOOP в Токио, ATHENA IOOC в гръцката столица и др. Преподава сензорен анализ, производство и безопасност на зехтина в Ню Йорк, Лондон и Сан Франциско в сътрудничество с Olive Oil Times Education Lab и си партнира с Olio Nuovo Days в Париж и други престижни международни организации и компании, посветени на зехтина. Основател е на IRIS-Agricultural Union of Messenia, компания за консултантски услуги в земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Лично бившият министър-председател Георгиос Папандреу му изпраща благодарствено писмо за приноса му в разработването и популяризирането на качествени гръцки продукти по света.
Kostas Liris, one of the most renowned olive oil experts worldwide, is an agronomist and certified taster. For almost a decade he has been one of the judges and head of tasting panels in the top world olive oil competitions – NYIOOC in New York, JOOP in Tokyo, ATHENA IOOC in the Greek capital, etc. He teaches Sensory Analysis, Production and Safety of Olive Oil in New York, London and San Francisco in collaboration with the Olive Oil Times Education Lab and partners with Olio Nuovo Days in Paris and other prestigious international organizations and companies, dedicated to olive oil. He is the founder of the IRIS-Agricultural Union of Messenia, a company providing consulting services relevant to the agricultural and agri-food industry. A key moment in his career came when he received a thank-you letter from the former Prime Minister Georgios Papandreou for his contribution to the development and promotion of quality Greek products worldwide.
винени консултанти
Яна Петкова е възпитаник на Австрийската винена академия, клон на British Wine and Spirit Education Trust и притежател на WSET Diploma. Тя е винен дегустатор, автор и журналист, международен винен съдия, обучаващ, член на дегустационния екип на DiVino и уважаван винен лектор.
Ирина Софранова е винен експерт, дегустатор и критик, журналист, модератор, обучаващ, лектор и организатор на специализирани семинари, корпоративни тийм-билдинг събития, дегустации и уъркшопи.
Заедно Яна и Ирина са създатели на Avinissima Wine & Food Consulting (www.avinissima.com) и развиват сайта за винена култура vinoto.com.
Yana Petkova is a graduate of the Austrian Wine Academy, a branch of the British Wine and Spirit Education Trust and holder of the WSET Diploma. She is a wine taster, writer and journalist, international wine judge, educator, member of the DiVino tasting team and respected wine lecturer.
Irina Sofranova is a wine expert, taster and critic, journalist, moderator, trainer, lecturer and organizer of wine seminars, corporate team-building events, tastings and workshops.
The two of them, Yana and Irina, are the founders of Avinissima Wine & Food Consulting (www.avinissima.com) and develop vinoto.com, a website for wine knowledge and culture.
винен експерт | wine expert
Мака Тарашвили e от люлката на грузинското вино, областта Кахетия. Съчетава две вечно модерни професии – туризма и лозаро-винарската култура. Има международен сертификат от WFTGA Световната федерация на асоциациите на туристическите гидове; притежател е на WSET (Wine & Spirit Education Trust) диплома; завършила е курс по Винена дегустация: сензорни техники за анализ на виното в Калифорнийския университет Дейвис. Тя е опитен професионален винен гид, обучаващ и лектор по темата за грузинските сортове и вина.
Maka Tarashvili comes from the cradle of Georgian wine, Kakheti. She combines two fashion professions of all the times – the Tourism and the Vine & Wine culture. (International certificate from the World Federation of Tourist Guides Association WFTGA; Wine & Spirit Education Trust WSET Diploma; UC Davis – Wine Tasting: Sensory Techniques for Wine Analyses). She is a professional an experienced wine guide, educator and lecturer on vines and wines of Georgia.
енолог | oenologist
Инж.тех. Ламбрин Топузлиев е завършил ВИХВП в Пловдив през 1999 г. От 2003 г. работи като енолог и директор на Експерименталната винарска изба на Аграрен университет Пловдив, която се намира в Брестник. От 2011 г. се занимава активно със сорта мавруд и прави интересни експерименти с него: изследва вариации и клонове, изучава влиянието на подложки и на формировки върху качеството на гроздето, Best Practices и мениджмънт на ферментация при мавруд и др. Едва ли има по-подготвен човек в България по темата за мавруда – а понеже става дума за мавруд, това означава и в целия свят.
Eng. Tech. Lambrin Topuzliev graduated from the University of Food Technology in Plovdiv in 1999. Since 2003, he has been working as an oenologist and director of the Experimental Wine Cellar at the Agrarian University of Plovdiv, which is located in Brestnik. Since 2011, he has been actively dealing with the Mavrud variety and doing interesting experiments with it: researching variations and clones, studying the influence of rootstocks and training systems on the quality of grapes, applying Best Practices and management of fermentation for Mavrud, etc. There is hardly a person in Bulgaria more qualified on the topic of Mavrud - and since we talk about Mavrud, that means in the whole world.
винен експерт от Унгария | Hungarian born wine expert
Агнеш Немет е винен експерт от Унгария, дългогодишен издател и главен редактор на унгарското издание на списание Decanter (по-късно VinCE) и организатор на виненото изложение VinCE в Будапеща. От 2016 живее в столицата на испанската кава Сант Садурни д’Аноя, Пенедес, и, освен на унгарското вино, се е посветила на испанските пенливи вина. Нейният уебсайт SparklingSpain.com предлага актуална информация за испанската пенлива сцена.
Ágnes Németh, a Hungarian born wine expert has been in the wine trade for nearly two decades. She was the editor in chief of the Hungarian edition of Decanter magazine and later VinCE magazine, altogether for 12 years. She created VinCE Wine Show with top speakers including Jancis Robinson, Marchese Piero Antinori and many others. Since 2016 she lives in Spain, in the “capital of cava” and besides Hungarian wines she promotes Spanish sparkling wines. Her website SparklingSpain.com gives up to date information about the sparkling scene of Spain.
енолог на Винарна Ялово | oenologist of Yalovo Winery
Димитър Димов е енолог и съсобственик на Винарна Ялово, както и енолог на динамично развиващата се изба Сувла на полуостров Галиполи в Турция. Завършва Технология на напитките в УХТ Пловдив, а после магистратура по лозарство, винарство и мениджмънт на лозаро-винарския бранш в Агро Монпелие и ENITAB Бордо, Франция. Притежава DNO – френска национална диплома за енолог. Работил е в Лангедок, Шампан и Бордо, Франция, Марлборо Нова Зеландия и по различни проекти в България. Основният му фокус е работата с местни и забравени сортове, развитие на лозарски тероар и биологично лозарство.
Dimitar Dimov is the oenologist and co-owner of Yalovo Winery, as well as the oenologist of Suvla Winery on the Gallipoli Peninsula in Turkey. He graduated in Beverage Technologies at UHT Plovdiv, and has a master's degree in Viticulture, Winemaking and Management of the Viticulture Industry at Agro Montpellier and ENITAB Bordeaux, France. He holds a DNO – French National Oenology Diploma. He has worked in Languedoc, Champagne and Bordeaux, France, Marlboro New Zealand and for different projects in Bulgaria. The main focus of his work is local and forgotten varieties, as well as development of viticultural terroir and organic viticulture.
главен енолог на Фоур Френдс | chief oenologist at Four Friends
Петър Илиев се занимава с правене на вино от 2006 г. – веднага след като завършва УХТ Пловдив. Придобива опит в различни по структура, мащаб и философия изби, а от 2012 г. е главен енолог във Фоур Френдс, където има пълната свобода да твори. Още докато овладява професията си се запалва по червените вина, предназначени за отлежаване, благодарение на досега си със стари френски вина, както и с българския Solitaire. В последните 10 години работи задълбочено по темата как да отглежда грозде, а впоследствие да направи и вино, което да може да старее благородно с години.
Petar Iliev has been making wine since 2006, right after he graduated from the University of Food Technologies in Plovdiv. He gained experience and knowledge in wineries of different structure, scale and philosophy, and since 2012 he is the chief oenologist at Four Friends, where he is free to create wines following his own ideas and vision. While mastering his profession, he developed a passion for red wines intended for long aging, thanks to the qualities of old French wines he had tasted, as well as Bulgarian Solitaire. In the last 10 years, he worked thoroughly on how to grow grapes and to make wine that can age for years.
винен експерт | wine expert
Юлия Костадинова e дългогодишен главен редактор на Divino.bg, уважаван специалист, журналист, дегустатор и лектор. Тя е един от създателите на DiVino.Taste. Журира на престижни международни винени конкурси, сред които и Concours Mondial de Bruxelles. Член е на световния клуб Circle of Wine Writers. В момента, освен че е част от екипа на DiVino, Юлия заема длъжността сомелиер в seewines.com.
Julia Kostadinova has been for many years the Editor-in-chief at Divino.bg. She is a respected
wine specialist, journalist, taster and lecturer. Julia is co-founder of DiVino.Taste. She is a
judge at several important wine competitions, like Concours Mondial de Bruxelles among others. She is a member of the prestigious international Circle of Wine Writers. Currently, in addition to being part of the DiVino team, Julia holds the position of Sommelier at seewines.com.
147, Tsarigradsko shose blvd., Sofia
1 December (Friday):
from 14:00 to 16:00 – for professionals and media only
from 16:00 to 21:00 – for all visitors
2 December (Saturday):
from 11:00 to 20:00 – for all visitors
3 December (Sunday):
from 11:00 to 19:00 – for all visitors
147, Tsarigradsko shose blvd., Sofia
Contact: Filip Atanasov
Phone: +359 88 494 0748
Email: filip.atanasov@divino.bg
Contacts: Desislava Ganchovska
Phone: +359 88 494 0761
Email: editorial@divino.bg