29 ноември – 1 декември 2024
Интер Експо Център, зали 5 и 6
DIVINO TASTE
Форум на
българското вино
2024
DiVino.Taste е най-мащабното и значимо изложение на български винопроизводители и техните качествени вина.
DiVino.Taste се доказа като най-успешния формат за популяризиране на качествени български вина и винената индустрия в страната ни.
1DiVino.Taste е мястото за срещи на българската винена общност с водещи световни експерти.
3DiVino.Taste предлага възможност за комуникация и директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, дистрибутори, търговци, клиенти.
2DiVino.Taste е място, където ще опитате близо 600 от най-качествените български вина.
4кога
29 ноември, петък
от 14:00 до 16:00 – само за професионалисти и медии
от 16:00 до 21:00 – за всички посетители
30 ноември, събота
от 11:00 до 20:00 – за всички посетители
1 декември, неделя
от 11:00 до 19:00 – за всички посетители
Интер Експо Център, зали 5 и 6
винен автор | wine writer
„Оз Кларк е най-близкото до гений в света на писането за вино“. Harpers
Оз Кларк е един от водещите винени експерти в света, известен с феноменалния си вкус, непринудения си стил, точните си прогнози и ентусиазма си за живота като цяло и за виното в частност. Той е автор на десетки награждавани книги за вино. Преди виното да завладее живота му през 1984 г., Оз е професионален актьор и певец, участва в хитови представления в Уест Енд и пътува с Кралската шекспирова трупа. Наред със забавните си телевизионни и радиопредавания, сред които Храна и напитки, Оз и Джеймс с Джеймс Мей и Събота сутрин на Джеймс Мартин, той представя поредица от концерти Drink to Music! (Да пием за музиката!) с прочутия Армонико Консорт. Оз е луд и по спорта. През 2020 г. е удостоен с Ордена на Британската империя.
-------------------
‘Oz Clarke is the nearest thing to genius in the world of wine writing.’ Harpers
Oz Clarke is one of the world’s leading wine experts, known for his phenomenal palate, irreverent style, accurate predictions, and enthusiasm for life in general (and wine in particular). He is the author of many award-winning books on wine. Before wine took over his life in 1984, Oz was a full-time actor and singer, appearing in West End hit shows and touring with the Royal Shakespeare Company. Alongside his entertaining television and radio broadcasts, including Food and Drink, Oz and James with James May, and James Martin’s Saturday Morning, he presents a series of concerts, Drink to Music! with the acclaimed Armonico Consort. Oz is also sports mad. He was awarded an OBE in 2020.
винен експерт | wine expert
От 15 години виненият експерт Кармен Жерарди живее и работи между Бордо и Букурещ. Преди 10 години се влюбва във винарството в Бордо. Виното я вдъхновява, защото е съчетание на прецизност и креативност, на традиции и иновации, на културно разнообразие, но и национална идентичност. Работи по проекти, включващи бизнес, търговска и техническа подкрепа за винопроизводителите. През последните 5 години разработва център за обучение и технически ресурси за професионалисти в областта на виното от Румъния, България и други източноевропейски страни, които желаят да бъдат в крак с динамиката на тази предизвикателна индустрия.
А тъй като прекарва немалка част от времето си в Бордо, познава добре апелациите там (особено Медок, Сен Емилийон и сателитите, Песак Леонян), както и някои успешни истории от Бордо, които могат да бъдат вдъхновение за други професионалисти в областта на виното.
------------------------------
Carmen Gerardi is a wine expert, who has lived and worked for 15 years between Bordeaux and Bucharest. She fell in love with the wine field in Bordeaux 10 years ago. Wine inspires her because it is a blend of precision and creativity, tradition and innovation, cultural diversity, but also national identity. Her projects involved business, commercial, and technical support for wine producers. For the past 5 years, she has been developing a hub of training and technical resources for wine professionals from Romania, Bulgaria, and other East European countries who wish to be up-to-date with the dynamics of this challenging industry.
Since she has spent much time in Bordeaux, she knows in depth the appellation areas (especially Medoc, St Emilion & satellites, Pessac Leognan) and she also knows quite well some success stories from Bordeaux that can be an inspiration for other wine professionals.
музикант и винопроизводител | musician and winemaker
Иво Върбанов е даровит музикант – концертиращ пианист. Той е също и просветен винопроизводител с лозя в района на Южен Сакар, създател на едни от най-великолепните вина в България. Това е впечатляваща комбинация от умения, интереси и занимания, и е възможна благодарение на неговия талант, задълбоченост и трудолюбие – и в музиката, и във винарството.
Иво е живял дълги години в Италия и именно там е посято у него и първото зрънце любопитство към виното. Той и днес се връща постоянно в Италия, още повече че съпругата му е от там. И не спира да изучава, вече с професионално настроени сетива и подход, съкровищницата от винени стилове, сортове и тероари в тази вълшебна страна.
-------------------------
Ivo Varbanov is a gifted musician – concert pianist. He is also an enlightened winemaker with vineyards in the South Sakar region, the creator of some of the finest wines in Bulgaria. This is an impressive combination of skills, interests, and pursuits, and is made possible by his talent, thoroughness, and diligence – in both music and winemaking.
Ivo lived for many years in Italy and it was there that the first seed of curiosity about wine was planted in him. He often returns to Italy, especially since his wife is from there. And he never stops studying, now with professional senses and approach, the treasure trove of wine styles, varieties, and terroirs in this magical country.
експерт по традиционни сирена | traditional cheeses expert
Цветан Димитров е познат с усилията му да се проучат традиционните български сирена. Успял е да опише над 45 сирена и да възстанови някои от тях. Създал е мрежа от хора, които проучват и описват в отделни области на страната. Едно от най-големите му постижения е активизиране на общности, които продължават да правят сирена по традиционен начин.
Вдъхновява го зеленото сирене от Черни Вит, което той успява да превърне в разпознаваем продукт. През последните 10 години вдъхновява млади таланти в кулинарията за представяне на традиционните ни сирена в различни родни и международни състезания. Преди 4 години Димитров става инициатор и един от организаторите на Празник на домашните сирена – форум за популяризиране на домашните сирена, научните изследвания в областта на сиренарството и устойчивото развитие на регионите.
------------------------
Tsvetan Dimitrov is known for his efforts to study traditional Bulgarian cheeses. He has managed to describe more than 45 cheeses and restore some of them. He has created a network of people who research and describe cheeses in different areas of the country. One of his greatest achievements has been to activate communities that continue to make cheese in the traditional way.
He was inspired by the Cherni Vit Green Cheese, which he managed to turn into a recognizable product. Over the last 10 years, he has inspired young culinary talents to present our traditional cheeses in various national and international competitions. Four years ago Tsvetan became the initiator and one of the organizers of the Homemade Cheeses Festival – a forum for the promotion of homemade cheeses, research in the field of cheesemaking, and sustainable development of the regions.
винарна Братанов | Bratanov Winery
Винарна Братанов са известни като симпатично семейно начинание – година след година те успяват да ни радват с все по-добри вина. Наскоро надминаха и най-смелите си мечти, след като тяхното вино 3-Blend Red 2018 стана #1 в класацията DiVino Top 50 за 2022 г.
Братанови и техният енолог с френско образование Мария Стоева са известни с верността си към изявата на тероара и дързостта да експериментират. Лозята им в Южен Сакар се отглеждат устойчиво от създаването им, а от 2022 са в преход към биологично земеделие. От 2016 те са първата изба, която ферментира всички свои вина с дивите дрожди – естествената микрофлора върху гроздето. Макар че се самоопределят като червена изба, тяхната тамянка привлече вниманието още преди 10 години и този древен балкански сорт дължи възраждането си у нас точно на Братанов и тяхната модерна интерпретация в сух стил.
----------------------------------
Bratanov Winery is known as a likeable family enterprise – year after year they manage to delight us with better and better wines. Recently, they surpassed even their wildest dreams after their 2018 3-Blend Red became #1 on the DiVino Top 50 for 2022.
The Bratanov family and their French-trained oenologist Maria Stoeva are known for their fidelity to the expression of terroir and boldness to experiments. Their vineyards in South Sakar have been farmed sustainably since their inception, and as of 2022 are in transition to organic farming. Since 2016 they are the first winery to ferment all their wines with wild yeast, the natural microflora on the grapes. Although they self-identify as a red winery, their white Tamianka attracted attention 10 years ago, and this ancient Balkan variety owes its revival in Bulgaria specifically to Bratanov and their modern interpretation in a dry style.
енолог и агроном | oenologist and agronomist
Завършил е аграрни науки в Пиза и Лозарство и винарство в Enyard School (университет в Торино). Има девет години опит в научноизследователската дейност на компания за винарски продукти. Работил е в цяла Италия и в чужбина: България, Унгария, Румъния, Китай, Аржентина, Южна Африка, Австрия, Испания. От 2006 се посвещава изцяло на консултантска работа по агрономия и винарство. Бил е преподавател в професионални обучения по лозарството и винопроизводство, както и в курсове за дегустатори на ONAV в Тоскана. Днес отглеждането на лозя и правенето на вино е неговата работа, в която се стреми да покаже душата на една територия, на една лоза и на един лозар, като използва всички свои умения и познания, които е развил в своите проучвания.
От близо 5 години е консултант в Долината на Струма – влюбен е в този регион и вярва, че има дадености за топ вина в световен мащаб.
-------------------------
Federico Ricci graduated in Agricultural Science at Pisa University with a major in Viticulture and Winemaking at Enyard School (Turin University). Nine years of experience in research and development for a winemaking products company, he worked all over Italy and abroad: Bulgaria, Hungary, Romania, China, Argentina, South Africa, Austria, and Spain. Full-time agronomic and winemaking consultant since 2006, both in Italy and abroad. Teacher in several viticultural and winemaking professional trainings, and courses for ONAV tasters in Tuscany. Today growing vineyards and making wine is his job, where he tries to show the soul of a territory, a vine, and a wine grower by using all the skills he has developed in his studies and research.
For almost 5 years Fedrico has been a consultant in the Struma Valley – he is in love with this region and believes that it has the terroirs and varieties for world-level top wines.
мениджър и главен енолог на изба Soalheiro | Soalheiro's manager and chief oenologist
Луиш Сердейра е роден в света на виното и буквално израства в лозята на Vinho Verde. Той е бил над 20 години председател на асоциацията на производителите на Виньо верде и е допринесъл повече от всеки друг за разцвета им. Със задълбочени познания за алвариньо и останалите сортове, типични за Vinho Verde, днес той е мениджър и главен енолог на известната с качеството и новаторството си изба Soalheiro. Като син на основателите на винарната, силната му връзка с лозарството от ранно детство го подбужда да учи и завърши енология през 1994 г. От тогава до днес той не спира да експериментира и да се усъвършенства и сам е дълги години университетски преподавател по енология.
Luis Cerdeira was born into the wine world and literally grew up in the vineyards of Vinho Verde. He was President of the Vinho Verde Growers Association for over 20 years and has contributed more than anyone else to their flourishing. With an in-depth knowledge of Alvarinho and the other varieties typical for Vinho Verde, today he is the manager and chief oenologist of the famous for its quality and innovation Soalheiro Winery. As the son of the winery's founders, his strong connection to viticulture from an early age prompted him to study and graduate in oenology in 1994. Since then, he has never stopped experimenting and improving and has been himself a university lecturer in oenology for many years.
посланик на VDP | VDP Ambassador
Николета Дикова завършва магистратура по енология и винен маркетинг в Италия през 2010, а от 2017 е посланик на VDP. Работи в сферата на виненото образование, гостуващ преподавател е от 2018 в Университета по гастрономически науки в Пиемонт, Италия. Съсобственик на малък винен проект с къща за гости в Тоскана – Сан Донато ин Белария, Кианни, където практикува пермакултура и организира винени турове и дегустации за местните винолюбители.
Nicoletta Dicova graduated with a master's degree in oenology and wine marketing in Italy in 2010 and since 2017 she is a VDP Ambassador. She has been working in the field of wine education and is a visiting professor since 2018 at the University of Gastronomic Sciences in Piedmont, Italy. Co-owner of a small wine project with a guesthouse in Tuscany – San Donato in Bellaria, Chianni, where she practices permaculture and organizes wine tours and tastings for local wine lovers.
лектор | speaker
Дейвид Смарт е регионален мениджър бизнес развитие в сектор Напитки, отговарящ за Европа, Близкия Изток и Африка. Има бакалавърска степен по имунопаразитология, завършил е ветеринарна медицина в Кралския ветеринарен колеж във Великобритания, от 12 години работи във френската компания Биомерийо.
Дейвид Пиератони е Мениджър бизнес развитие в сектор Напитки, където отговаря за адриатическия клъстер. Той е енолог, завършил е Лозарство и винарство в Университета във Флоренция, от 4 години е във френската компания Биомерийо.
David Smart – Europe, Middle East and Africa Beverage Business Development Manager; BSc Immunoparisitology / BVetMed (Royal Veterinary College) / 12 years in bioMérieux
David Pierattoni – ADRIATIC Beverage Business Development Manager; Enologist / Viticulture & Oenology (Florence University) / 4 years in bioMérieux
Каталунски институт за професионална подготовка по винен туризъм | Institut FP d'Enoturisme a Catalunya
Бегония Фернандес
Преподавател в Института по винен туризъм на Каталуния; дипломиран специалист по туризъм; главен изпълнителен директор на туристическа агенция Go&Be; доктор на науките в Universitat Rovira i Virgili; прави изследвания в областта на винения туризъм и устойчивото развитие.
Begoña Fernández
Professor at the Institute of Wine Tourism of Catalonia; Graduate in Tourism; CEO Go&Be Travel Agency; Research Doctorate at Universitat Rovira i Virgili; Research on wine tourism and sustainability.
Естер Гарсия
Директор на Института по винен туризъм на Каталуния; директор на Училището за винен бизнес; психопедагог; над 20 годишен опит в създаването и управлението на проекти.
Ester García
Director of the Wine Tourism Institute of Catalonia; Director of the Wine Business School; Psicopedagoga; More than 20 years of experience in project creation.
Свалете
Вижте всички участници
Направете списък с желани вина за дегустация
Водете си бележки
Оценете вината
или сканирайте с телефона си QR кода
Упътване за работа с мобилното приложение DiVino.Taste ще намерите ТУК
бул. Цариградско шосе 147, София
29 ноември (петък):
от 14:00 до 16:00 – само за професионалисти и медии
от 16:00 до 21:00 – за всички посетители
30 ноември (събота):
от 11:00 до 20:00 – за всички посетители
1 декември (неделя):
от 11:00 до 19:00 – за всички посетители
бул. Цариградско шосе 147, София
Контакт: Филип Атанасов
Телефон: 088 494 0748
Email: filip.atanasov@divino.bg
Контакт: Десислава Ганчовска
Телефон: 088 494 0761
Email: editorial@divino.bg